Chlebek z garnka

Hej!

Kochani, jakiś czas temu znalazłam fajny i banalnie prosty przepis na upieczenie w domu bez użycia wypiekacza - chleba. Dziś postanowiłam się z Wami podzielić tym przepisem, bo przypuszczam, że może mieć spore zainteresowania ;) Kto nie marzy o swoim własnym wypieku? Ja robiłam ten chlebek pierwszy raz w wersji zupełnie podstawowej, ale z czasem można pokombinować z dodatkami ;) A więc zacznijmy od najważniejszego czyli składników : 


SKŁADNIKI:

750 g mąki pszennej
2 szk ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
7 g suszonych drożdży lub 25 g świeżych
1 łyżka oleju

Do miski wlać wodę i olej oraz drożdże, następnie sól i cukier i wymieszać.
Potem wsypać mąkę i za pomocą drewnianej łyżki wymieszać składniki ( na tyle na ile się da nie musi być wcale idealnie tylko do połączenia składników)
Miskę z ciastem zakryć dokładnie folią spożywczą po czym wstawić do lodówki na noc.
Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki, zagnieść ciasto podsypując odrobiną mąki.
Uformować bochenek i na podsypanym mąką blacie zostawić do wyrośnięcia przykryty ściereczką lnianą.
Naczynie żaroodporne razem z pokrywką wstawić do piekarnika.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Potem szybko ale uważając aby się nie poparzyć przełożyć wyrośnięty bochenek do naczynia, zakryć pokrywką i piec 35 minut w temp. 200 stopni.
Potem ostrożnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut. ( u mnie było to 15 minut tu już indywidualnie do zarumieniania od preferencji pieca)
Upieczony chleb wyjąć z naczynia i wystudzić na kratce.

Gotowy - czeka na kratce ;)



Oczywiście zdjęcie jak chlebek wygląda w środku też musi być ;) w końcu to baaaardzo ważny aspekt ;) 


SMACZNEGO ! 

Pozdrawiam,
Glammadame1990:*

6 komentarzy:

  1. Oj jak dawno nie jadłam ciepłego chlebka z masełkiem mmm<3 Trzeba coś upiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie a jednak swój wypiek to co innego ;) wiadomo co w nim "siedzi"

      Usuń
  2. Chyba się skuszę i upiekę sobie taki, bo wygląda bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakuje świetnie ;) i jest naprawdę bardzo prosty w wykonaniu :)

      Usuń