Biszkopt z jabłkami - Porada

Hej!
Kochani w końcu mam czas, żeby coś dla Was napisać. Teraz niestety tego czasu będę miała zdecydowanie mniej, ze względu na pracę. 
Jednak, żeby umilić wam dzisiejszy dzień jak i cały weekend zamieszczam prosty przepis na przepyszne ciasto :)

 Składniki które będą potrzebne:
- 4 jajka
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Białka ubijamy na sztywną pianę . Następnie dodawać stopniowo cukier. Uzyskamy konsystencję widoczną na zdjęciu obok ;)
 Dodać po 1 żółtku. Mąki przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy mieszając drewnianą łyżką.
 Wstawić do pieca na 180 stopni i piec przez 30 minut. Następnie wyłączyć i uchylić piec pozostawiając w nim ciasto .
 W między czasie przygotowałam jabłuszka ( upieczone na patelni z dodatkiem cukru i cynamonu dla lepszego smaku ) . Biszkopt podzieliłam na 3 części. 
A tak prezentowało się ciasto na talerzyku :)

PS. zdjęcia nie są najlepszej jakości ( aparat nie łapał odpowiedniej ostrości :/ pogoda nie pomagała, ale efekt myślę, że widać) .

SMACZNEGO !




-----
A na koniec jeszcze prosta porada :

Delikatny kalafior – kalafior najlepiej myć w mocno osolonej wodzie, ponieważ wtedy wypływają z jego środka wszystkie owady i zanieczyszczenia. Jeśli natomiast do wody dolejemy filiżankę mleka, kalafior nie straci białego koloru i będzie miał wyjątkowo delikatny smak.

4 komentarze:

  1. ciekawa porada z tym kalafiorem, będę musiała podzielić się nią z mamą, która uwielbia jeść gotowanego kalafiora :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam ! <3
    A biszkopt jaki piękny . Mi zawsze opada .

    OdpowiedzUsuń