Babuszka - Rada

Hej!
Kochani już wczoraj miałam dodać przepis i pokazać wam to ciasto, ale mam nadzieję, że mi to wybaczycie i zrobię to dzisiaj :) Ciasto jest bardzo proste i na pewno każdemu wyjdzie ;)

 Składniki
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 9 łyżek oleju
- 3 łyżki wody
- 1 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego ( akurat mi się skończył także nie dodałam tym razem)
----
1 łyżka kako
1 łyżka wody

 Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać wodę i olej aż do uzyskania gładkiej masy.
Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, miksować do jednolitej masy.

Oczywiście w tym czasie blaszkę smarujemy czy wykładamy papierem . Wlewamy większą część ciasta do foremki a do pozostałej nam części dodajemy kako i wodę i miksujemy do gładkiej masy. Potem wylewamy to do blaszki i mamy coś jak z obrazka obok.
 Ciasto wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 1h 
A tutaj już ciasto na talerzyku :) Wzorek na każdym kawałku i w każdym cieście jest inny ale sama babka jest słodka ^^ jest mięciutka  prawie tak samo jak biszkopt i baaardzo szybko znika :)

SMACZNEGO!




-----
Wszyscy wiemy, że spożywcza folia aluminiowa z jednej strony jest błyszcząca, z drugiej zaś matowa :

-błyszcząca strona chroni przed ciepłem,
-matowa je przepuszcza. 

Jeśli chcemy więc upiec coś szybko, to należy danie zawinąć tak, aby matowa strona folii znalazła się na zewnątrz. 
Jeśli chcemy zabezpieczyć upieczonego kurczaka, aby był jeszcze ciepły po pół godzinie, wtedy zawijając go folie musimy uważać, aby na zewnątrz znalazła się strona błyszcząca.

12 komentarzy:

  1. bardzo ładna ta babuszka, a z kawunią jeszcze ładniejsza:)

    OdpowiedzUsuń
  2. babuszka i kawunia to dobrana para :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka ładna! Niestety ja w ogóle nie umiem piec...

    OdpowiedzUsuń
  4. ja mistrzem też nie jestem ale ta babka jest baaardzo prosta i zawsze wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejne ciasto dzisiejszego poranka :) Znam ten przepis, jako dziecko, pamiętam, dość często była pieczona. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  6. wcale się nie dziwię, że często była pieczona ^^ kto raz spróbuje będzie do niej powracać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam to ciasto, u mojej babci często jest :D
    nie wiedziałam o tym, że dwie strony folii mają inne właściwości! dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja ostatnio też bardzo często ją lubię mój narzeczony za nią przepada zresztą nie tylko on ^^

    a co do foli to cieszę się, że kolejna porada pomoże i ktoś z niej skorzysta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. a babuszka najlepsza jest z mlekiem :D

    OdpowiedzUsuń
  10. może być i z mlekiem chociaż ja osobiście za mlekiem nie przepadam wolę kawę z mlekiem oooo 2 w 1 ^^

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszotka :D
    Chętnie bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  12. ja uwielbiam robić taką babeczkę, albo zebrę :)

    OdpowiedzUsuń